Het karwei van de kerstman

 

Heb je je wel eens afgevraagd hoe kerstmis moet zijn voor de kerstman zelf? Het is natuurlijk een enorme logistieke klus om al die kadootjes op tijd op hun bestemming te krijgen. Waar moet de kerstman allemaal rekening mee houden om al die verschillende volken in Europa een geslaagde kerst te geven?

De culturele en financiële uitdagingen die de Kerstman tijdens zijn werk tegen kan komen, zijn door online vliegticketsvergelijker vliegen.idealo.nl voor acht europese landen op een rijtje gezet. Natuurlijk gaat de kerstman ook met zijn tijd mee en laat zijn slee en rendieren achter in Helsinki, waarvandaan hij een voordelige vlucht pakt naar zijn bestemming.

 

Verenigd Koninkrijk

Ticket: €208 naar Londen. Daar tegenover staan de sherry en mince pies die voor hem klaargezet worden.
Deadline: 25 december. De meeste Britten openen hun kadootjes na afloop van het kerstdiner.
Traditionele maaltijd: gebraden kalkoen met jus, gebakken aardappeltjes en christmas pudding.
Verwachtingen: hoog. In 2012 gaf de Brit gemiddeld €412 uit aan kerstkadootjes, dus er wordt ook dit jaar flink wat verwacht van de kerstman en zijn helpers.

Duitsland

Ticket: €105 naar Berlijn.
Deadline: 24 december. De geschenken worden verwacht tijdens het zingen van kerstliedjes.
Traditionele maaltijd: aardappelsalade, worst en gans of eend.
Verwachtingen: hoog. Vorig jaar gaven de Duitsers maar liefst €284 p.p. uit aan kadootjes.

Polen

Ticket: €134 naar Warschau.
Deadline: 24 december. Kadootjes worden opengemaakt na het voorlezen van het kerstverhaal en het delen van oblaten.
Traditionele maaltijd: op de 24e genieten de Polen van een feestmaaltijd van maar liefst 12 (vooral vis-) gerechten, voor elke maand van het jaar één.
Verwachtingen: laag. Polen gaven in 2012 een bescheiden €136 uit aan kado’s.

Frankrijk

Ticket: €124 naar Parijs.
Deadline: 24 december om middernacht. Kadootjes worden opengemaakt met de directe familie.
Traditionele maaltijd: op deze speciale avond verwennen de Fransen zichzelf met kalkoen en kastanjes, na een voorgerecht van foie gras.
Verwachtingen: hoog. Vorig jaar gaf de gemiddelde Fransman een royale €378 uit aan kerstgeschenken. Hier geen ruimte om te besparen dus.

Spanje

Ticket: €284 naar Barcelona.
Deadline: op 22 december beproeft de kerstman zijn geluk in de kerstloterij, een belangrijke Spaanse traditie waarmee kerst wordt ingeluid. Kadootjes worden op 24 december verwacht.
Traditionele maaltijd: lam, kalkoen of zeevruchten met noga, marsepein en nog meer zoetigheden.
Verwachtingen: hoog. In 2012 gaf de Spanjaard gemiddeld €301 uit aan kado’s voor vrienden en familie.

Portugal

Ticket: €258 naar Lissabon.
Deadline: 24 december. Kadootjes moeten afgeleverd worden in de schoenen die staan te wachten bij de open haard of onder de kerstboom.
Traditionele maaltijd: op de 24e zoetigheden. Op de 25e geniet men van inktvis of kabeljauw, met Vinho Verde die speciaal voor deze avond bewaard is.
Verwachtingen: hoog. De kerstman moet diep in zijn zak grijpen, want de Portugezen gaven vorig jaar wel €233 p.p. uit aan geschenken.

Italië

Ticket: €160 naar Rome.
Deadline: 24 december. De kerstman levert de geschenken af, terwijl de meeste Italianen in de kerk zijn bij de kerst-mis.
Traditionele maaltijd: op de 24e staan verschillende visgerechten, lasagne, cannelloni en toetjes op het menu. Op de 24e eet men veelal lam met gebakken aardappeltjes.
Verwachtingen: hoog. Italianen gaven in 2012 gemiddeld €263 uit aan kadootjes. De kerstman deelt deze last echter met la Befana, een heksachtige figuur die op 5 januari geschenken brengt aan zoete kinderen.

Ticketprijzen dateren van 09/12/13 en zijn onder voorbehoud.
Bronnen voor kerstuitgaven: deloitte & HSBC