Een gezellige kerstsfeer met de mooiste kerstballen

In welk jaargetijde je ook zit, denk je aan kerst dan denk je aan gezelligheid. De gezelligheid bereiken we vooral zelf door het plaatsen van allerlei verschillende soorten kerstdecoraties. Vooral in combinatie met kerstlichtjes, bereik je een optimaal gezellige sfeer. De belangrijkste kerstdecoratie is en blijft de kerstboom, maar dan wel een mooi aangeklede kerstboom! Daarbij zijn kerstballen een uitermate belangrijk element. In combinatie met gezellige lampjes zullen je kerstballen fonkelen en bijdragen aan gezellige kerstavonden. De kerstbal en kerst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om daar jaarlijks veel aandacht aan te besteden.

De geschiedenis van de kerstbal

In Nederland ging men pas de kerstboom gebruiken vanaf de 19e eeuw. Deze traditie is over komen waaien vanuit Duitsland. Duitse ondernemers in Nederland zetten rond de kersttijd een boom op en langzamerhand kwam het gebruik ook in Nederland in de mode. Eerst werd hij nog behangen met appels, dennenappels en noten. Ook papieren decoratiemateriaal werd gebruikt en als piek werd er een ster op de top van de boom gezet. De zogenaamde kerstbal bestond in die tijd al wel, maar was bekend onder de naam glasbal en had nog niets met kerst te maken. De glasbal diende als een heksenbal. Een glazen bal werd binnen of buiten opgehangen om zo bezoekers te herkennen als heks. Men geloofde namelijk dat heksen geen spiegelbeeld hadden. Hoewel het gebruik van deze glazen bal niets met kerst te maken had, kwam een Duitse glasblazer op het idee om een dergelijk bal van glas in de boom te plaatsen. Hij blies deze ballen ter vervanging van een echte appel en andere noten en vruchten die destijds erg kostbaar waren. De kerstbal was toen geboren en werd al snel mateloos populair. Eerst nog onder de rijken die glaskunst konden veroorloven, maar ook later bij de gewone bevolking.

Soorten kerstballen

De oorspronkelijke kerstballen waren altijd van glas. In de binnenzijde van de kerstbal werd een laagje zilvermetaal aangebracht, zodat het ook spiegelde. De glazen kerstballen waren in het verleden standaard en zijn momenteel nog steeds erg populair. Toch zijn er nu ook varianten te koop van andere materialen. De reden om voor een ander materiaal te kiezen heeft vooral te maken met de breekbaarheid van de glazen kerstbal. Vooral in gezinnen met kleine kinderen of huisdieren, kunnen glazen kerstballen wel eens voor problemen zorgen. Wanneer een glazen kerstbal hard op de grond valt dan valt hij gegarandeerd in vele stukjes uiteen. Kunststof kerstballen kopen is daarom tegenwoordig ook heel gebruikelijk. Wanneer deze op de grond vallen krijg je meer een stuitereffect. Kies je voor kunststof, dan hoef je niet bang te zijn dat kleine kinderen zich aan een kapotte kerstbal kunnen verwonden. En ook kunststoffen exemplaren kunnen in vele soorten, maten en kleuren geproduceerd worden. Vaak zijn ze niet als glanzende en spiegelende ballen te koop zoals echte glazen producten. Daar tegenover staat, dat ze wel kunnen voorkomen in verschillende structuren, wat heel bijzondere kerstballen kan opleveren.

De verschillende kleurencombinaties

Er zijn geen specifieke regels over hoe en in welke kleurencombinatie je de kerstballen in je kerstboom moet ophangen. Eigenlijk is alles geoorloofd. Wel is het zo dat er jaarlijks trends te zien zijn. Zo kun je een boom bekleden met één enkele kleur, maar ook een combinatie van twee of drie kleuren is mogelijk. Het kan soms handig zijn om met één of twee kleuren te werken, want dan kun je gewoon een kerstballen set aanschaffen van één kleur en meerdere groottes. Traditioneel is het zo dat er vaak de typische kerstkleuren groen, rood en goud gebruikt worden. Ook zijn er blanco ballen te koop, die je helemaal zelf kunt beschilderen.

Na de kerst

Vele mensen zullen het herkennen: probeer na de kerst en bij het aftuigen van de kerstboom al die kerstballen maar weer eens op de juiste manier en in dezelfde doos te krijgen. Dit is nagenoeg onmogelijk. Helemaal als ze al enkele jaren oud zijn, dan zijn de opbergdoosjes versleten en gescheurd. Vooral wanneer je glazen kerstballen hebt, dan dienen ze wel netjes en veilig opgeborgen te worden, zodat ze niet allemaal kapot knappen. Daar zijn tegenwoordig gelukkig oplossingen voor. Je kunt een speciale kerstballen opbergbox aanschaffen. Deze hard kunststoffen boxen zijn voorzien van kartonnen trays, zodat je alles veilig kunt opbergen. Er zijn systemen die stapelbaar zijn, zodat je alles heel goed gesorteerd kunt opbergen. Omdat de boxen van hard kunststof zijn, hoef je niet bang te zijn dat in de loop van het jaar schade ontstaat omdat iemand er tegenaan trapt of als een dergelijke box valt. Ook zijn er speciale opbergkratten en opbergtassen te verkrijgen.