Tradities rond de kerst

Wellicht nog was vroeg om over na te denken, maar over een half jaartje is het weer kerst. De donkere dagen voor kerst zorgen voor sfeer en gezelligheid, althans voor diegenen die samen met familie en vrienden de kerst vieren. Voor alleenstaanden die niemand (meer) hebben kan de kersttijd een hele eenzame tijd zijn. Juist voor diegenen is het belangrijk dat ze worden uitgenodigd voor een kerstdiner, dat ze in ieder geval de kerstdagen niet alleen hoeven doorbrengen. Een aantal zaken komen ieder jaar weer terug rond de kerstdagen, het optuigen van de kerstboom, het versieren van het huis met kerstverlichting, de kerstmis en het kerstdiner. Kerst is een tijd van samenzijn en vergeving, maak er dus een gezellige tijd van en probeer de kerstdagen ontspannen door te komen. Elkaar geschenken geven rond de kerst is bijvoorbeeld ook iets wat sfeer verhogend kan werken.

Kerstboom optuigen

Ieder jaar weer kopen vele mensen een kerstboom om in de woonkamer te zetten. Met het hele gezin wordt de boom opgetuigd met de meest originele kerstversiering. Vroeger was dat de boom volhangen met engelenhaar en standaard ronde kerstballen. Heel vroeger werden er nog echte kaarsjes in de boom geplaatst maar dat zie je tegenwoordig niet meer, niet in de laatste plaats door het brandgevaar. Tegenwoordig wordt veel gebruikt gemaakt van Ledverlichting, niet alleen voor de kerstboom maar ook voor binnen en buiten het huis. Veel huizen worden aan de buitenkant volgehangen met zogenaamde ledstrips om een mooie kerstsfeer te creëren.

Lekker eten met de familie

Traditioneel is natuurlijk het kerstdiner op eerste en tweede kerstdag, voor veel vegetariërs een ware hel. Want tijdens de kerstdagen wordt er heel veel vlees gegeten en dat kan deze groep niet waarderen uiteraard. Maar goed, het kerstdiner is een gezellig samenzijn met familie en aanhang, lekker borrelen bij de open haard en dan aanschuiven voor het kerstdiner. Er zijn ook veel stelletjes die een restaurant boeken met de kerst, al dan niet gecombineerd met een lekker weekendje weg. Die groep heeft geen zin om te koken en de afwas en alle troep, die schuiven liever aan in een goed restaurant om dan te genieten van het kerstdiner. Als je van plan bent om het kerstdiner in een restaurant te vieren, boek dan ruim van tevoren want voor je het weet is alles volgeboekt.

Kerstmis in de kerk

Op kerstavond gaan ook nog steeds heel veel mensen naar de kerstmis in de kerk. Kinderen vinden dat meestal een lange zit en zijn dan ook moeilijk stil te houden. Wellicht dat de tablet en smartphone in deze moderne tijd de redding kan zijn. Maar veel mensen gaan traditiegetrouw op kerstavond naar de heilige mis om zo echt in de kerstsfeer te komen.