Heerlijke kerstkalkoen maken

Ingrediënten:

kalkoen
Peper
zout
ui

Bereiding:

Dit kwaliteitsproduct verdient een juiste behandeling. Met de volgende tips probeer ik U stap voor stap naar een succesvol diner te leiden.

Oven klaar gewicht:
Baktijd 3 kg 1:45, 5 kg 2:15, 7 kg 2:45, 9 kg 3:30, 11 kg 4:30

Bewaren
Leg de kalkoen in de koelkast of op de koelste plaats die voorhanden is, tot U de kalkoen gaat bereiden. U hoeft zich geen zorgen te maken om de kleine donkere veertjes (bij een witte kalkoen zijn ze ook aanwezig, alleen U ziet ze niet). De donkere veertjes zijn het kenmerk van de . De huid is niet parelwit, dit komt door het slachtprocédé, U zult merken dat dit meer smaak geeft.

Voorbereiding en bereiding:
Hier enkele tips voor de bereiding die ik noodzakelijk vind voor de smaak van de Sprenkel de kalkoen licht in met zwarte peper en zout. Gebruikt U vulling,
doe deze enkel alleen bij de holte van de nek. Stop een of twee gepelde uien in de grote holte, voor extra smaak. Plaats de kalkoen op een bakplaat, met de borst omlaag, (de vet voorraad van een kalkoen zit op de rug, dit vet zal in het borstvlees dringen samen met de jus op de bakplaat). Dit houdt het borstvlees sappig. De meeste kalkoenen worden te gaar gebakken.
Mijn voorstel is
Start de oven op een temperatuur van 200 graden Celsius voor de helft van de
kooktijd, draai dan de oven terug naar 180 graden Celsius. Denk eraan dit zijn richtlijnen. Draai de kalkoen op zijn rug voor de laatste 15 % van de oven tijd. (zie oven tijden per kg)
De kalkoen is gaar wanneer het sap helder is, dit is gemakkelijk te controleren als U een snede maakt in de lies van de kalkoen. Is het sap nog roze-achtig, schuif de kalkoen dan terug in de oven. Controleer daarna elke 15 minuten.
Eet smakelijk.