Christus werd geboren in een stal in Betlehem

KerstboomMet kerst wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Christus werd geboren in een stal in Betlehem. Aangezien niemand de exacte geboortedatum van Christus kent, heeft de christelijke kerk ooit besloten het kerstfeest op 25 december te vieren. Dat was erg handig omdat de meeste mensen op die datum sowieso al een feest hadden vanwege midwinter en zonnewende (joelfeesten). Ook werd op deze datum oorspronkelijk de zonnegod vereerd.

Enkele landen, waaronder Nederland en België, hebben twee kerstdagen, namelijk eerste Kerstdag (op 25 december) en tweede Kerstdag (op 26 december). In veel andere landen wordt kerst gevierd op 25 december.

Een ander figuur met betrekking tot het kerstfeest is de Kerstman, Santa Claus. Dit is een dikke man die cadeaus door de schoorsteen gooit. Santa Claus is van Sinterklaas afgeleid.

Hoewel de kerstman wel populair is in de Benelux, krijgen veel kinderen geen cadeautjes van de kerstman. Meestal omdat kinderen al met Sinterklaas op Pakjesavond cadeaus krijgen. Het figuur wordt in Nederland vaak uitsluitend gebruikt om reclame te maken voor een bepaald merk.

Versiering

Veel mensen hangen tijdens de kerst kerstversiering op. Ook winkels versieren hun etalage vaak uitbundig. Er worden glimmende slingers, sterretjes, kerststallen en lichtsnoeren vervaardigd om (thuis) op te hangen. Soms koopt men een zogenaamde kerstboom: een dennenboom die volgehangen is met lichtsnoeren en andere versieringen. Onder de kerstboom spreidt men ook “de cadeautjes van de kerstman” uit.

Soms wordt er door de gemeente een kerstboom op een plaats neergezet waar veel bezoekers langskomen.

Dank aan wikikids.nl – Kerst