Kerstkaarten versturen: een eeuwige traditie!

Het versturen van kerstkaarten is een traditie in Nederland en ook in de rest van de wereld is het vanzelfsprekend om met Kerstmis je gelukwensen over te maken aan familie en vrienden met een kaartje. Men staat er vandaag niet meer bij stil, maar kerstkaartjes sturen is een eeuwenoud gebruik en is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen werden in Europa al houtsneden gemaakt, speciaal om kerstwensen over te maken. Later, in de 19de eeuw, kwam er een grote doorbraak in Engeland en de Verenigde Staten en werden er massaal kerstkaarten gedrukt en verzonden.

Kerstkaarten

Tot op de dag van vandaag is en blijft het sturen van kerstkaarten een groot en belangrijk deel van het kerstgevoel, het hoort er gewoon bij. In Nederland worden er jaarlijks zo’n 190 miljoen verzonden, de e-cards buiten beschouwing gelaten. Toch worden online kaartjes steeds populairder. Meer en meer mensen vinden de weg naar de talloze sites waar je makkelijk online je kerstwensen kan verzenden. Deze online versie van de kerstkaart brengt dezelfde boodschap over als een echte kaart, maar toch zal de opvatting altijd blijven bestaan dat een online kaart minder persoonlijk is en bovendien wordt ze maar vluchtig bekeken.
De evolutie van kerstkaarten zet zich verder. Nu is het ook mogelijk om online kerstkaarten te kiezen en schrijven om ze dan bij familie, vrienden of zakelijke contacten thuis te laten bezorgen. Zo kan je de voordelen van echte kerstkaarten en online kaarten combineren; makkelijk te versturen en toch gepersonaliseerd en tastbaar.
Binnenkort is het weer zo ver: Kiezen uit alle formaten en kleuren, winterlandschappen en snoezige diertjes. Of misschien wel kunstwerken of kaartjes die een goed doel steunen. Benieuwd of we de kaap van 200 miljoen kerstkaarten zullen halen deze kerst!