Kerstbomen online boeken, net als vliegtickets

Hoe eerder je een kerstboom online boekt, hoe lager de prijs. Dat is het nieuwe idee van houtwebshop Gadero. Half Nederland wil graag de dag na sinterklaas de kerstboom in huis hebben. Deze enorme piek werd het Groningse bedrijf afgelopen jaar bijna fataal. Transportnetwerken begonnen te kraken. Gadero bedacht daarop kerstboombezorgingen volgens het vliegticketmodel met flexibele dagprijzen. Daarbij zijn populaire data en lastminute boekingen prijzig en vroegboekers pakken juist voordeel.

Kerstboom boeken

[Henk Jan Bijmolt ] Bedenker van het idee Henk Jan Bijmolt licht het ‘kerstboom boeken’ toe: ,,We hebben een beperkt aantal laadmeters, vergelijkbaar met het aantal stoelen in een vliegtuig. Dat bracht ons op het idee te denken als een airline. Daarnaast willen we de bezorgkosten voor de klant laag houden door zo min mogelijk kilometers te rijden met zo veel mogelijk stops. Zo kwamen we op het idee van vaste leverdagen per regio. Dit kan je vergelijken met airlines die bijvoorbeeld alleen op dinsdag en donderdag naar een bepaalde bestemming vliegen. Op basis van data van afgelopen jaar pluisden we uit waar onze klanten zitten. Zo gaan wij twee keer per week naar het populaire randstad gebied. Naar Limburg en Zeeland bieden we slechts één vlucht de gehele verkoopperiode.”

“Qua prijzen hanteren we ook het model van low cost airlines. Wie in november boekt krijgt een fikse korting. Daarna gaan de prijzen steeds verder omhoog afhankelijk van hoe vol de deadlines zijn en de nog beschikbare voorraad bomen. Op het laatst nog online een kerstboom kopen betekent dus een hogere prijs of reeds volgeboekte toestellen en helemaal geen levering. Tot slot kiezen we voor volledig eigen transport. De 2 tot 5 meter hoge kerstbomen passen niet in het plaatje van pakketvervoerders. Zo voorkomen we dat de kwetsbare bomen te vaak worden overgeslagen en bewaken we de kwaliteit”, aldus Bijmolt.

In 2013 begon tuinhouthandel Gadero als winterproduct met de online verkoop van enkele houten en echte kerstbomen. De gezaagde planken en splinters worden in die periode verruild voor complete bomen en prikkende naalden. Inmiddels plussen de verkoopaantallen van enkele honderden bestellingen per seizoen, naar enkele duizenden afgelopen jaar.

In 2016 kochten twee miljoen mensen in Nederland een echte kerstboom. Met de online verkoop van naar verwachting 10.000 stuks heeft Gadero een half promille marktaandeel dit jaar.