Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus

Bereidingstijd: 20 minuten Aantal Personen: 4

Ingredienten 1 appel 1 eetl. citroensap 4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur 50 gr. koude boter in kleine blokjes 2 (pers)sinaasappels, geperst 1 eetl vloeibare honing 1 theel. tijm

Benodigdheden

aluminiumfolie

Bereiding

Vijf borden voorverwarmen. Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen. Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien. In koekenpan helft van boter verhitten.

Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren. Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken. Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten. Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren. Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen. Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat. Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsauss over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.

Opmerking

TIP 1: Een hele goede tip afkomstig van Katinka (zus van mijn vriend) is om het vet van de eendenborst in te snijden. Daarna eerst op de speklaag bakken totdat dat krokant is. Hier komt veel vet bij vrij wat u af en toe af kan gieten. Daarna de andere kant bakken totdat hij rondom bruin is en van binnen rose. Dit schijnt beslist lekkerder te zijn dan het vet erafsnijden. Wat veel mensen doen!

TIP 2: Vertel bij de poelier wat je met de eendenborst gaat doen en voor hoeveel personen je nodig hebt. Uit ervaring weet ik dat de ene poelier grotere filets aanleverd dan de andere.

Dit recept is afkomstig van www.kookjij.nl

Meer recepten