De mooiste kersttuin van de straat

De mooiste kersttuin van de straat? Zo ga je te werk met verlichting en versiering

Wie dacht dat tuinen met kerst alleen in Amerika uitbundig werden versierd, heeft het mis. Nederlanders kunnen er ook wat van. Een levensgrote kerststal voor de gevel, een lichtgevende arrenslee inclusief rendieren en een gordijn van sterren aan de dakgoot voor de muur. Het is allang geen uitzondering meer. Maar hoe maak je nu de mooiste kersttuin van de straat? Een aantal ideeën op een rij!

Decoreer de voordeur

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Onder dat motto beginnen we bescheiden met de voordeur. Omdat iedereen dit kan doen. Ook als je geen tuin hebt. Hang een kerstkrans aan de deur, zet mooie lantaarns naast het kozijn en plaats een kerstige deurmat op de grond, waaraan je in stijl je voeten kunt vegen. Vergeet geen maretak boven de deurpost te hangen en – als je er nog ruimte voor hebt – wees creatief met kerstgroen.

Ga los met verlichting

Kerstverlichting is bij het versieren van je tuin echt het allerbelangrijkste. Omdat een enorm groot effect heeft. En omdat het ideaal is in de winterse weersomstandigheden. Een beetje buitenverlichting kan namelijk prima tegen regen, sneeuw en windstoten. Hang kerstversiering aan je gevel. Verlicht elk struikje dat je tegenkomt. Bevestig lichtsnoeren aan je hekwerk. En ga op zoek naar leuke, lichtgevende kerstfiguren. Zoals een kerstman. Een arreslee. En natuurlijk de rendieren. Hoe meer, hoe beter.

Zet een kerstboom in de tuin

Gek eigenlijk, dat het zo normaal is om binnen een kerstboom op te tuigen, maar we dat buiten niet gauw doen. Terwijl het er zó gezellig uitziet! Plant een dennenboom en versier die met lampjes. Let er wel op dat je lampjes neemt, die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden die je in Nederland mag verwachten in december. En kijk eventueel of er ook wat decoratie is dat wel tegen een stootje kan. Lichtslingers zijn trouwens altijd een goed idee. Niet alleen bij dennen-, maar ook bij andere soorten bomen.

Plaats een vlaggenmast

Zit je niet te wachten op een hele kerstboom in je tuin? Of ben je gewoon op zoek naar iets moderns? Probeer dan eens een vlaggenmast kerstverlichting. Die heb je ook in de vorm van een kerstboom. Dat is ideaal als je geen bomen of struiken hebt die je mooi kunt versieren. En het kost een stuk minder tijd om een kerstsfeer te creëren. Je plaatst de lichtjes aan de vlaggenmast, steekt de stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Moet je dus alleen wel een vlaggenmast hebben.

Versier plantenbakken

Een relatief simpele manier om je tuin te versieren is door potten met kerstgroen te plaatsen. Bijvoorbeeld langs het pad naar de voordeur. Aan weerszijden naast de garagedeur. Of bij de poort. Breng een bezoekje aan het tuincentrum bij jou in de buurt om wat leuke potten en planten te scoren. Of creëer zelf iets. Door dennentakken en -appels in een oase te steken, het aan te kleden met kerstballen of bijvoorbeeld een kerstmuts op een puntige buxus te zetten. Je kunt zoveel kanten op!

Maak een kersttafel

Veel mensen hebben een mooi tuinset staan, maar geen haar op hun hoofd die daar in de winter wil zitten. Heeft het dan helemaal geen functie in de decembermaand? Oh, jawel! Je kunt van de tafel namelijk een heuse kersttafel maken. Plaats wat lantaarns met lichtjes in. Verspreid wat kerstgroen over de tafel met versiering. Gebruik decoratie als belletjes, appeltjes en kerstkransen. En je hebt binnen no-time een geweldige sfeer gecreëerd, waar je vanuit je warme huis op kunt kijken.

Wees creatief

Naast alle eerdergenoemde decoratie-ideeën is er nog één tip die niet mag ontbreken. Wees creatief en maak zelf kerstversiering. Pinterest staat vol met de DIY’s. Oftewel: Do It Yourself. Typ in de zoekbalk ‘DIY Christmas Decoration’ en je ziet honderden ideeën voorbij komen. Als je op één van de plaatjes klikt, word je doorgeleid naar een website met meer uitleg. Over hoe je dit zelf kunt maken en wat je ervoor nodig hebt. Specifiek iets voor je tuin nodig? Voeg er dan het woordje ‘garden’ aan toe. Heb je alleen een balkon? Probeer het dan eens met de toevoeging ‘balcony’. De wereld is creatiever dan je denkt!