Schrijfhulp: Wat zet je op een kerstkaart?

Na ongeveer een maand is het zo ver: kerst! Tijd om voorbereidingen te treffen voor diner, maar ook voor het maken van de kerstkaarten. Elk jaar worden er miljoenen kaarten naar familie en vrienden gestuurd. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar komen ieder jaar vaak op de kerstkaart te staan, maar dit jaar is het tijd voor iets anders. Lees in dit artikel verder over leuke alternatieven om je geliefden op unieke wijze een fijne kerst toe te wensen. 

De kerstkaart

Voor veel mensen geeft het ontvangen van een kerstkaart een blij en warm gevoel. Een kerstkaart is een geschenk. In dit jaar waarin fysieke ontmoetingen nog redelijk beperkt waren, is het daarom des te leuker om af te wijken van een standaard tekst. Veel mensen schrijven de kerstkaart met pen, maar veel maken ook online kerstkaarten. Om voor beide schrijvers inspiratie op te doen, is hieronder een verzameling kerstwensen weergegeven. 

Kerstwensen

Een kerstwens kan op heel veel manieren worden overgebracht. Dit kan zeer persoonlijk met veel gevoel, ervaringen en terugblikken, maar ook door leuke en speelse varianten van ‘vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar’. Hieronder geven we je een paar invalshoeken hoe je iemand op unieke manieren een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar kunt wensen, waarbij telkens een persoonlijke en een neutrale variant is toegevoegd. Uiteraard kun je naast deze voorbeelden altijd nog eindigen met: ‘Nog een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!’. 

Benoem karakteristieken

Een wens met karakteristieken bestaat uit het benoemen van je gevoel dat bij je opkomt als je aan de aangeschreven persoon denkt. Maken ze je aan het lachen, zijn ze lief, staan ze altijd voor je klaar? 

Persoonlijk

Schrijf het eerste gevoel op wat bij je opkomt als je aan de ontvanger denkt en denk hier niet te lang over na. Vaak is je eerste gevoel namelijk goed genoeg! 

Neutraal:

Voor een écht stoere kanjer met (kerst)ballen.
Deze kerstkaart bevat geen deuk, maar als we samen zijn, liggen we altijd in een deuk.

Haal herinneringen naar boven

Herinneringen zijn erg waardevol als het gaat om kerstkaartteksten, omdat deze altijd gedeeld zijn. Denk aan mooie, grappige, bijzondere of ontroerende momenten. 

Persoonlijk:

Deze dagen doen me denken aan toen we … 
Toen je dit voor me deed, voelde ik me … 

 Neutraal:

Ik brand een lichtje, speciaal voor jou. Omdat ik aan je denk en van je hou
2022. Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak momenten bijzonder

Blik terug of blik vooruit

Een kerstwens met een terugblik lijkt erg op een herinnering, maar kan verschillen op de wijze hoe de andere persoon de gebeurtenis herinnert. Terugblikken gaat dus meer over de gebeurtenis dan over de emotie die er aan gekoppeld is. Vooruitblikken is schrijven over wat de toekomst gaat brengen, maar kan ook een voorstel zijn zoals iets in de toekomst plannen. 

Persoonlijk:

Weet je nog die ene keer dat …
Binnenkort tijd voor een herhaling van … 
Tijd om in de toekomst weer … 

Neutraal:

Ik wens je fijne lang-in-je-pyjama-met-dikke-sokken-en-lekker-eten-en-drinken-dagen toe
Zullen we met jouw verjaardag in de (kerst)lampjes hangen?

Leuke en grappige wensen

De categorie leuke en grappige wensen staan in het teken van een glimlach op de lezer krijgen door woordgrapjes of zinspelingen. Ook maken unieke kerstwensen deel uit van deze categorie.

We hebben een (kerst)diner winner! Plan de date, dan zorg ik dat je wat lekkers eet
Wanneer gaan we weer (kerst)feesten als beesten? 
Tijdens de kerstdagen voel ik geen kou als ik denk aan jou
Een os en een stier en zeven tonnen bier. Maar kerst is toch anders, want jij bent niet hier. 

Niet genoeg gehad?

Heb je nog veel meer kerstkaarten te vullen en wil je naast deze voorbeelden dus nog meer inspiratie opdoen voor op de kerstkaarten? Klik dan hier om nog meer kerstwens alternatieven te zien.