Jaarlijks kerstonderzoek van Poobies toont aan:

Commercie grootste ergernis tijdens feestdagen

Zeist, 23 november 2012 – Een derde van de Nederlanders beschouwt een overdaad aan commercie als de grootste ergernis tijdens de komende feestdagen. Dit blijkt uit de jaarlijkse kerstenquête van online kerstkaartenwebsite Poobies, uitgevoerd onder bijna duizend Nederlandse huishoudens. Ook verplichte familiebezoekjes en gesloten winkels leiden bij veel mensen tot irritatie en kerststress.

Grootste ergernis: de commercie!

33% van de ondervraagden geeft aan, dat de commercie rondom de feestdagen de grootste bron van ergernis is. ‘Het lijkt wel of ze er ieder jaar vroeger mee beginnen en het steeds erger wordt!’ aldus een van de ondervraagden. Ergernis nummer twee betreft het verplichte familiebezoek. Gezellig naar opa en oma of op visite bij de schoonfamilie is voor 26% van de mannen en 24% van de vrouwen een grote opgave. Winkels die tijdens de feestdagen gesloten zijn, zorgen verder bij 10% voor irritatie en stress.

Kerstboom en kerstkaarten onverminderd populair.

Uit het kerstonderzoek blijkt dat in 93% van de huishoudens dit jaar een kerstboom wordt opgezet. In 49% van de gevallen gaat het om een echte kerstboom; 44% kiest voor een kunstboom. Vrouwen geven meestal de voorkeur aan een echte kerstboom, een meerderheid van de mannen wil liever een kunstboom. Ook dit jaar versturen Nederlanders weer massaal kerstkaarten, een ruime meerderheid van 85% gaat kerstkaarten versturen. De traditionele kerstkaart verslaat daarmee e-cards en kerstwensen via sociale media.

Kerstdiner 2012: Nederlanders eten het liefst thuis.

68% van de Nederlanders geeft dit jaar de voorkeur aan het traditionele kerstdiner met de familie thuis. Slechts 4% van de ondervraagden zit liever met het bord op schoot voor de buis en ongeveer 10% gaat uit eten in een restaurant. Opvallend is dat ouderen vaker uit eten gaan dan jongeren en vrouwen met Kerst liever op de bank willen relaxen dan mannen. Om de overtollige kerstkilo’s weer kwijt te raken, gaan Nederlanders na de kerstdagen massaal naar de sportschool (35%) of op dieet (23%). Cosmetische chirurgie om gewicht te verliezen vinden de meeste ondervraagden te drastisch, maar een oogje toeknijpen op de weegschaal mag best.

Bron: Poobies kerstonderzoek 2012