Verlicht jouw woning met een sfeervolle, gezellige kerstverlichting!

Aan het einde van het jaar is het weer zover: kerst komt eraan en het is weer tijd voor veel cadeaus, versieringen en gezellige diners. Kerstverlichting is daarbij een echte sfeermaker, er zijn heel veel manieren om jouw huis en tuin in te richten.

De kerstboom

Wanneer je de kerstboom gaat opzetten en alle slingers en ballen weer tevoorschijn haalt, mag leuke kerstverlichting ook niet ontbreken. Waar vroeger de traditionele kerstverlichting vooral wit licht uitstraalde en er gebruik werd gemaakt van halogeen lampjes, is dat tegenwoordig wel anders. Je kunt nu kiezen voor een zuinigere variant: led kerstverlichting. Led lampen geven net zoveel sfeer, maar verbruiken erg weinig qua stroom vanwege de hogere efficiëntie (circa 7x lager verbruik). Omdat deze techniek ook een stuk duurzamer is, hoef je zelden lampjes te vervangen. Led lampen zijn daarbij een stuk veiliger in verband met brandgevaar, deze worden namelijk amper warm bij langdurig gebruik.

Meubels

Natuurlijk maak je je interieur nog gezelliger als je de kerstverlichting niet alleen in de kerstboom, maar ook op andere plekken in huis plaatst. Denk aan de kasten, muren, tafels en trapleuningen. Daarbij kun je ook losse slingers plaatsen met versieringen. Bedenk wel van te voren hoe je alles gaat ophangen, het is namelijk niet echt een mooi gezicht als de kabels van de verlichting in het zicht hangen. Om energie te besparen kun je de diverse kerstverlichtingen aan een tijdschakelaar zetten. Zo hoef je nergens aan te denken en verspil je niet onnodig stroom op de momenten dat je er niet bent en/of slaapt.

Op stroom of batterij?

Er zijn veel sets kerstverlichting op batterijen in plaats van netstroom. Hierdoor heb je geen last van vervelende kabels die in de weg liggen. Het grote nadeel is wel dat je deze kerstverlichting niet te lang aan kunt laten staan, dan zijn de batterijen na enkele uren alweer leeg. Het aantal lampjes is ook vaak beperkt in deze sets, het is vooral voor kleinschalig gebruik, zoals in kleine planten of in een vaas of krans. Voor een echte opvallende sfeer kun je beter bij verlichting op netstroom blijven.

Transformators

Transformators zorgen ervoor dat stroom omgezet wordt naar een lagere spanning (12/24 Volt). Dat heeft wel als nadeel dat je sluipverbruik krijgt als je de lampen uit hebt staan. Vooral bij oudere kerstverlichting is dat verbruik hoog. Bij de nieuwere generatie transformators is dit flink beperkt. Wil je stroom besparen naast het gebruik van een tijdschakelaar, dan kan je het beste deze ook uit het stopcontact halen.

Buiten

Natuurlijk wil je de buitenwereld ook jouw lichtspel laten aanschouwen. Vooral met bomen zoals coniferen kun je makkelijk je kerstverlichting plaatsen door de dichte begroeiing. Hierdoor vallen de kabels ook minder op, die verstop je met hetzelfde gemak in de takken. Let altijd op dat de stroom buiten veilig is weggewerkt en je gebruik maakt van de juiste kerstverlichting met bescherming tegen vocht en vuil, dit wordt vaak aangegeven met een ceritificering (IP23 of hoger). Je wilt natuurlijk geen kortsluiting. Zorg ook dat je buiten een tijdschakelaar gebruikt, het is zonde als je de hele nacht al je lampen buiten aan laat staan.

Wil je kerstverlichting voor binnen en buiten? Ook dat is mogelijk. Sommige lichtsnoeren zijn zeer geschikt om ze op deze plekken te plaatsen. Deze zijn degelijk gebouwd om waterschade te voorkomen en subtiel genoeg om ook binnen mooi te kunnen plaatsen.

Tuincentra

Om inspiratie op te doen voor nieuwe kerstverlichting, kun je het beste in het najaar gaan kijken bij de tuincentra. Vaak beginnen deze in de laatste maanden groots uit te pakken met allerlei kerstitems zoals bomen, treintjes, kerstverlichting en nog veel meer. Doordat alles uitgestald is, heb je een veel beter idee of iets past in jouw interieur. Je kunt ook wachten tot de kerstperiode is afgelopen en dan naar de uitverkoop gaan van kerstartikelen. Dan heb je wel mooi alvast wat voor het volgende jaar.