Leuke feiten over kerst

De meeste van ons vinden kerst wel prima zoals het is. Cadeaus uitwisselen, waaronder het kerstpakket, lekker eten met vrienden en familie en het huis versieren. Toch is dit niet altijd hoe kerst werd gevierd. Er zijn veel vreemde, maar interessante, kersttradities verloren gegaan.
Lees verder om meer te weten over deze vreemde tradities en andere feitjes!


Jingle Bells in de ruimte

Het eerste nummer ooit gespeeld en gezongen in de ruimte is Jingle Bells.
Op 16 december, 1965 stuurden de astronauten Tom Stafford en Wally Schirra via de Gemini 6 het volgende bericht:
“Gemini 7, this is Gemini 6. We have an object, looks like a satellite going from north to south, probably in polar orbit…. Looks like he might be going to reenter soon. Stand by one…. You just might let me to pick up that thing…. I see a command module and eight smaller modules in front. The pilot of the command module is wearing a red suit.”
Vervolgens begonnen ze op een harmonica en met meerdere klokjes Jingle Bells te zingen en te spelen.

Maretak en het huwelijk

Maretak werd ooit gebruikt door jonge meisjes om erachter te komen of ze een gelukkig huwelijk zouden hebben met een zekere man.
Deze traditie kwam vooral voor in Engeland. Jonge meisjes plaatsten voor het slapen een maretak onder hun kussen. Ze probeerden dan te dromen over de jongen waarmee ze wilden trouwen. De volgende ochtend verbrandde zij de maretak. Als de tak brandde onder het geluid van geknetter, betekende dit dat het geen goed huwelijk zou worden. Zonder geknetter, betekende dat het huwelijk wel zou slagen.

De 13 Kerstmannen van IJsland

De ‘Jolasveinar’ of ‘kerst jongens’ zijn de 13 Kerstmannen van IJsland. Dit zijn de zonen van de trollen Gryla en Leppaludi, die stoute kinderen eten.
Oorspronkelijk zouden de zoons net zo erg geweest zijn als hun ouders, maar uiteindelijk werden ze milder. Ze deden er wel alles aan om kerst te vergallen, zoals; het stelen van eten, cadeaus, koeien doden enz.
Uiteindelijk hebben ze de zelfde kwaliteiten van de westerse Kerstman en onze Sinterklaas. Als je lief bent geweest krijg je cadeaus in je schoen en als je stout was aardappelen!
Gryla en Leppaludi zijn ook te vinden op IJslandse postzegels.

Andere korte feitjes

Niet alle kerstfeitjes hebben een mooi verhaal, maar zijn toch heel leuk om te weten!
• Het grootste kerstcadeau ooit gegeven is het Vrijheidsbeeld. Frankrijk gaf dit geschenk aan de V.S. in 1886. Het is 46,5 meter hoog en weeg 225 ton.
• In het Grieks betekent ‘X’ Christus. Vandaar dat men in het Engels wel eens ‘Xmas’ in plaats van ‘Christmas’ gebruikt.
• De gemiddelde groeitijd voor een kerstboom is 7 jaar, al kan dit ook 4 jaar of 15 jaar zijn! Er wordt dan uitgegaan van een hoogte van 2 meter.
• In 2010 was ons kerstbudget gemiddeld €206,- per persoon. Dit lijkt veel, maar de bewoners van Duitsland (€270,-), Italië (€325,-), Frankrijk (€366,-), Spanje (€383,-) en het Verenigd Koninkrijk (€474,-) hadden meer te besteden. De Verenigde Staten hadden meer te besteden dan al deze landen. Zij hadden €520,-, meer dan twee keer zoveel als Nederland!